Degustarea vinului: accesorii și tehnica de degustare
Degustarea vinului: accesorii și tehnica de degustare
I) Accesorii
pentru degustarea vinului
Accesorii folosite pentru degustarea
vinului sunt următoarele:
1) Paharele
Fiecare soi de vin are un pahar potrivit pentru
degustare, dar și pentru consum.
- paharele de vin roșu: au o cupă mare, cu gura largă, și picior înalt.
- paharele de vin alb sau roze: mai sunt numite și pahare tip lalea, datorită
formei pe care o au. Dimensiunea este mai mică decât în cazul paharelor
pentru vin roșu, pentru că vinurile albe se servesc la o temperatură mai
mică și nu trebuie să se încălzească în pahar.
- paharele pentru vinuri spumante: sunt cilindrice și cu o cupă îngustă, pentru a nu permite
dioxidului de carbon să se risipească prea repede.
- paharele pentru vinuri licoroase sau fortificate : sunt de dimensiuni mai mici față de celelalte tipuri de pahare .Vinurile
din această categorie sunt mai dulci și au un conținut mai ridicat de
alcool.
Decantorul este un recipient din sticlă asemănător cu o
carafă, care are rolul de aerare a vinului din sticlă înainte de servirea
acestuia și de stimulare a depunerilor de reziduuri care se regăsesc de obicei în
vin:
F tanini,
F resturi rămase în urma procesului de producție a vinului.
F se utilizează în cazul vinurilor roșii tinere și al
vinurilor roșii vechi.
tirbușonul - alege unul profesionist, care se poate fixa ușor pe sticlă și care nu fărămițează dopul de plută;
frapiera - este un recipient din metal sau din sticlă în care se răcește sticla de vin pănă la temperatura potrivită;
termometrul pentru vin – îți permite să alegi temperatura optimă pentru fiecare
soi de vin.
căruciorul pentru vinuri - folosit atunci când vinurile disponibile sunt prezentate.
Sursă (https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/degustarea-vinului )
II) Tehnica de degustare a vinului
1) Examenul vizual
👉 Priviți vinul prin pahar.
👉 Îi puteți observa culoarea sau nuanța, înclinând paharul la 45°, în dreptul unui fundal alb (de masă sau farfurie).
2) Mirosul
👉 Duceți paharul la nas și mirosiți.
👉 Obțineți un vapor mult mai intens dacă, înainte de a mirosi, rotiți un pic paharul.
👉 Nu contează dacă rotiți paharul pe masă sau în aer.
3) Gustul
👉 Prin limbă și interiorul gurii, el vă va transmite o impresie complexă de dulceață, aciditate, nivelul taninilor și corp.
👉 Vă confirmă și aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul retro-nazal.
👉 Țineți vinul un timp în gură, înainte de a-l înghiți sau a-l scuipa.
4) Aprecierea
👌👍 Evaluați ce simțiți în gură, după ce l-ați înghițit sau scuipat, persistența aromelor.
Sursă( https://www.crameromania.ro/informatii-utile/reguli-degustarea-vinului-cum-se-degusta-un-vin-57.html )
Poze
Comentarii
Trimiteți un comentariu