Degustarea vinului: accesorii și tehnica de degustare

 

Degustarea vinului: accesorii și tehnica de degustare




    I) Accesorii pentru degustarea vinului

            Accesorii folosite pentru degustarea vinului sunt următoarele:

            1) Paharele 

              Fiecare soi de vin are un pahar potrivit pentru degustare, dar și pentru consum. 




  • paharele de vin roșu: au o cupă mare, cu gura largă, și picior înalt.
  • paharele de vin alb sau roze: mai sunt numite și pahare tip lalea, datorită formei pe care o au. Dimensiunea este mai mică decât în cazul paharelor pentru vin roșu, pentru că vinurile albe se servesc la o temperatură mai mică și nu trebuie să se încălzească în pahar. 
  • paharele pentru vinuri spumante: sunt cilindrice și cu o cupă îngustă, pentru a nu permite dioxidului de carbon să se risipească prea repede.
  • paharele pentru vinuri licoroase sau fortificate : sunt de dimensiuni mai mici față de celelalte tipuri de pahare .Vinurile din această categorie sunt mai dulci și au un conținut mai ridicat de alcool.
       2) Decantorul







    Decantorul este un recipient din sticlă asemănător cu o carafă, care are rolul de aerare a vinului din sticlă înainte de servirea acestuia și de stimulare a depunerilor de reziduuri care se regăsesc de obicei în vin:

F tanini,

F resturi rămase în urma procesului de producție a vinului.

F se utilizează în cazul vinurilor roșii tinere și al vinurilor roșii vechi.


Alte accesorii care nu trebuie să lipsească de la o degustare sunt:

    
       3) Dopul special din inox se utilizează pentru a acoperi sticla deja desfăcută și are rolul de a păstra aromele vinului;

tirbușonul - alege unul profesionist, care se poate fixa ușor pe sticlă și care nu fărămițează dopul de plută;

frapiera - este un recipient din metal sau din sticlă în care se răcește sticla de vin pănă la temperatura potrivită;

termometrul pentru vin – îți permite să alegi temperatura optimă pentru fiecare soi de vin.

căruciorul pentru vinuri - folosit atunci când vinurile disponibile sunt prezentate.

Sursă (https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/degustarea-vinului )

 

     II) Tehnica de degustare a vinului

         1) Examenul vizual

             👉 Priviți vinul prin pahar.

             👉 Îi puteți observa culoarea sau nuanțaînclinând paharul la 45°, în dreptul unui fundal alb (de masă sau farfurie). 


          2) Mirosul

              👉 Duceți paharul la nas și mirosiți.

              👉  Obțineți un vapor mult mai intens dacă, înainte de a mirosi, rotiți un pic paharul.

              👉 Nu contează dacă rotiți paharul pe masă sau în aer.


        3) Gustul

             👉 Prin limbă și interiorul gurii, el vă va transmite o impresie complexă de dulceață, aciditate, nivelul taninilor și corp. 

           👉  Vă confirmă și aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul retro-nazal.

          👉  Țineți vinul un timp în gură, înainte de a-l înghiți sau a-l scuipa.


        4) Aprecierea

              👌👍 Evaluați ce simțiți în gură, după ce l-ați înghițit sau scuipat, persistența aromelor.

Sursă( https://www.crameromania.ro/informatii-utile/reguli-degustarea-vinului-cum-se-degusta-un-vin-57.html )






Poze 

 


















        ,,Când înveți să citești te vei naște din nou…și nu vei mai fi niciodată singur” – Rumer Godden 
        Dragă cititor dacă ai citit aceste rânduri vreau să îți mulțumesc și sper că ți-au fost de folos.  
        💓💓💓






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie - Marcel Vișa

Dracula Burger

Ipostaze Savu Popa