Primele fobii Antonio Doda

 

O aventură captivantă în lumea fricilor și a sensibilității adânci în universul interior a tânărului poet Antonio Doda


Primele fobii

Antonio Doda



Într-o aventură fascinantă în lumea fricilor și a sensibilității adânci, vă invit să descoperiți și să vă lăsați captivanți de cartea ,,Primele fobii՚՚,  scrisă de tânărul și talentatul poet Antonio Doda.

Prin versurile pline de profunzime și emoție ,,Primele fobii՚՚ , explorează universul intim al fricilor și al reîntoarcerii la inocența pierdută, oferind cititorilor o perspectivă sensibilă și captivantă asupra complexității umane.

Vă invit și vă recomand să descoperiți această carte interesantă și să vă lăsați purtați de valul emoțiilor și al reflectării interioare pe care o aduce ,,Primele fobii.՚՚

În continuare vă voi prezenta o scurtă bibliografie despre autor.


Bibliografie 


Antonio Doda s-a născut în 2001 la Alba Iulia.

Debut publicistic la numai 18 ani în revista ,,Discobolul.՚՚  Selecții din poemele lui au fost publicate în revistele ,,Familia՚՚ , ,,Vatra՚՚, ,,Banchetul՚՚ , ,,Cronograf՚՚ și ,,Axis Libri՚՚.

Laureat al premiului special al revistei „Ex Ponto՚՚, acordat în cadrul evenimentului „Literatura Tinerilor“, organizat de Uniunea Scriitorilor din România la Neptun (2021).

Participant la numeroase evenimente literare, dintre care amintim: „Colocviile Tinerilor Scriitori“ (Alba Iulia, 2018, 2019, 2021), „Alba Iulia Stand-up Poetry“ (2019, 2021), „Între Poezie și Martiraj cu Amanuel Asrat“ (Târgu Mureș, 2019) respectiv „Writers’ Happy Hour 3#: Povești viitoare” (București, 2021).

Primele fobii reprezintă debutul lui editorial.




Cartea este structurată în două capitole. Primul capitol este intitulat ,,lumea opusă lumii՚՚. Al doilea capitol este intitulat ,,policlinicăland [dacă îi mulțumești unui om pentru amintiri doar îl anunți că vrei altele]

Din primul capitol mi-au plăcut poeziile: ,,omul՚՚, ,,singurătatea՚՚, ,,imagini urâte՚՚ și ,,praf pe televizor՚՚.

 

Primul poem care mi-a plăcut din capitolul I ,,lumea opusă lumii՚՚ este poemul ,,omul՚՚.

În acest poem exprimi lupta interioară a omului trist, care se regăsește nevoind să facă față realității și caută refugiu în lumii imaginare. Poemul transmite o imagine sumbră a suferinței și disperării, ilustrând într-un mod intens frământările interioare ale personajului. În poem se găsesc metafore folosite pentru a sublinia senzația de disperare și singurătate iar metafora: ,,crengi uscate se agață de vene՚՚ , sugerează o stare de slăbiciune sau deteriorare. Iar personificarea ,,frunze cad peste organe՚՚, atribuie trăsături umane frunzelor și contribuie la amplificarea impactului emoțional al poemului.

Mi-a plăcut mult și metafora ,,câmpuri pustii acoperă pielea՚՚. Această metaforă sugerează o lipsă de vitalitate sau o conexiune cu mediul înconjurător. Aceste figuri de stil contribuie la crearea unui efect vizual și emoțional puternic în versurile tale.

Interesant este și modul în care poezia descrie relația omului trist cu mediul său, ilustrând contrastul dintre universul interior al personajului și relația sa cu lumea exterioară.

 

Al doilea poem care mi-a plăcut foarte mult este ,,singurătatea՚՚ . Poezia ,,singurătatea՚՚ este plină de imagini puternice și simboluri sugestive, care transpun cititorul într-un univers mistic, dar încărcat de tristețe și nostalgie.

Reușești să creezi o atmosferă de melancolie, de la versurile care sugerează durerea fizică - ,,rădăcinile stejarilor se înfig în tălpi՚՚ , până la imaginea efemeră a norilor și al simbolului căderii pure și fragile, ca a baloanelor de săpun.  Iar ,,firele de iarbă se încâlcesc՚՚,  simbolizează confuzia. Metafora ,,înfig în tălpi՚՚ , descrie cât de adâncă și dureroasă este rădăcina stejarului.

Personificarea ,,norii se sparg peste blocuri՚՚ , nori care sunt înlocuiți cu baloane de săpun, creează o imagine fragilă și efemeră. Mi-a plăcut mult și personificarea ,,păsările fac playback՚՚.

Această personificare oferă păsărilor, trăsături umane și le compari cu niște cântăreți umani care mimează cântatul. Prin metafora ,,vreau să arăt unde mă doare՚՚ , exprimi dorința de a dezvălui suferința interioară.

De asemenea mi-a plăcut mult personificarea ,,tristețea n-are tratament՚՚ , prin această personificare compari tristețea cu o boală care nu are remediu.

Prin acest poem transmiți o durere personală, dar și o viziune complexă asupra lumii și asupra naturii. 




Al treilea poem care mi-a plăcut e ,,praf pe televizor՚՚. În acest poem surprinzi o imagine vibrantă a schimbărilor din lumea copilăriei și a dezechilibrul adus de prezența televizorului.

Prin utilizarea unui limbaj simplu și direct, transmiți o nostalgie profundă pentru activitățile obișnuite ale copilăriei care au fost înlocuite de influența negativă a televizorului.

Figura de stil care reiese din acest poem este metafora ,,vântul ­-mai zgomotos decât emisiunile de pe tvr՚՚.  Aici vântul devine simbolul unei prezențe zgomotoase în contrast cu lumea liniștită a copilăriei.

Acest poem descrie impactul negativ al tehnologiei asupra copiilor. De asemenea evidențiezi contrastul dintre activitățile copilăriei și monotonia televizorului. Prin imagini puternice, atragi atenția asupra consecințelor unei dependențe excesive de tehnologie asupra copiilor și în general a adulților.

Poezia ne provoacă să ne întrebăm ce fel de lume ne dorim să creăm pentru generațiile viitoare.

Ultimul poem care mi-a plăcut din acest capitol este ,,imagini urâte՚՚. Poemul ,,imagini urâte՚՚ este profund și emoționant și dezvăluie o reflexie interioară sinceră asupra trăirilor și luptei cu imagini dureroase din trecut. Metafora ,,fizic am crescut dar psihic / am rămas blocat în imagini urâte՚՚ ilustrează clar contrastul dintre dezvoltarea fizică și stagnarea interioară a poetului.

Prin acest poem reușești să creezi o conexiune intensă între sine și cititor prin sinceritatea și autenticitatea cu care îți dezvălui lupta interioară.



,,Imagini urâte՚՚ este o poezie care exprimă subiectul complex al luptei interioare și al cicatricilor emoționale. Prin utilizarea figurilor de stil puternice și a unei voci autentice, poetul Antonio Doda reușește și redă o imagine profundă a unui univers interior marcat de durere și fragilitate.

Această poezie ne oferă o perspectivă sensibilă asupra unei realități adesea ascunse și ne invită să reflectăm asupra propriilor trăiri și lupte interioare. Este o poezie profundă și tulburătoare ce pune în lumină fragilitatea umană și capacitatea de a transforma durerea în artă.

 

Și am ajuns și la capitolul al doilea care este intitulat ,,policlinicăland [dacă îi mulțumești unui om pentru amintiri doar îl anunți că vrei altele]

Sincer acest capitol nu e favoritul meu pentru că e foarte trist. Din acest capitol mi-a plăcut poemul ,,țigara din spatele blocului՚՚.

Poemul ,,țigara din spatele blocului՚՚, surprinde o imagine puternică a trăirilor interioare, emoționale, dureroase și melancolice. Ai reușit să transpui în versuri o atmosferă de melancolie și disperare, oferind cititorului o călătorie în lumea ta interioară.

Metafora ,,flacăra brichetei mi-e acum / focul din sobă՚՚, compară flacără brichetei cu focul din sobă, sugerând că ambele reprezintă o sursă de căldură și confort. Prin această comparare, se subliniază impactul emoțional puternic pe care îl are această sursă de lumină și căldură asupra autorului.

Prin personificarea ,,vântul din cimitir îmi acoperă ochii՚՚, oferi vântului o calitate umană, iar aceasta adaugă profunzime și impact emoțional poemului.

De asemenea, poezia exprimă o intensitate a trăirilor interioare și a momentelor trăite, oferind cititorului o experiență captivantă și profundă. Mi-au plăcut foarte mult și ilustrațiile prezentate în carte.

Această străfulgerare de momente și emoții trăite de autor ne poartă într-o călătorie emoțională și melancolică.

 

,,Primele fobii՚՚ de Antonio Doda, este o carte profundă, emoționantă și interesantă, care exploatează fricile și sensibilitatea într-o manieră captivantă.

 





Dragi cititori, această colecție de poeme sensibile, sincere și emoționante vă va purta într-o călătorie fascinantă în universul frici și a sensibilității intense. Fiecare vers transmite o emoție autentică și vă va provoca să reflectații asupra propriei existențe și a complexității umane.

Dacă sunteți în căutarea unei lecturi captivante, melancolice și emoționante ,,Primele fobii՚՚ , este cartea perfectă pentru voi. Sunt convinsă că veți găsi în paginile ei o sursă de înțelegere și conexiune emoțională.

Veți descoperi un univers interior plin de profunzime și sensibilitate.

Vă doresc lectură plăcută!

 




,,Scriitorii sunt inginerii sufletelor omenești.՚՚ - Iurie Oleşa

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Concert live pe terasa restaurantului Casa Cugireană

Retro Party 6 - O Noapte de Neuitat

Dracula Burger