Elegie pe note de gând

 

Elegie pe note de gând

Rodica Eleonora Plop







Artistul este o persoană care exprimă personalitatea sa printr-un mijloc care poate fi o artă figurativă sau performativă. În timpul vieții un artist își concentrează talentul pentru a dezvălui capodopere ale artei în care dorește să progreseze. Desigur, la început este necunoscut, dar dacă talentul său se manifestă devreme, el poate deveni un artist apreciat, atingând apogeul și arătându-și întreg potențialul. După moartea artistului toate capodoperele sale sunt redescoperite, cu precădere cele care au avut cei mai mulți susținători în rândul publicului. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Artist)

Astăzi am să vă vorbesc despre artista Rodica Eleonora Plop, dânsa a publicat o carte intitulată: ,,Elegie pe note de gând’’.  

Elegia (cuvânt ce provine din limba greacă și înseamnă „cântec de doliu”) este o specie a genului liric caracterizată prin exprimarea unui sentiment de tristețe, mergând de la melancolie la durere. Sentimentele elegiace se pot identifica la mai multe specii ale liricii culte.

Elegia este considerată muza durerii. La început poezia este scrisă în distih exprimând jalea-distihul elegiac. Mai târziu a început să exprime sentimente complexe. În secolul al XX-lea, totuși, elegia tinde să dobândească un caracter filosofic. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Elegie)

Această carte mi-a fost dăruită de domnul Leontin Plosca, artistul despre care v-am vorbit data trecută. Sunt bucuroasă că mi-a dăruit cartea. Am citit cu drag fiecare vers. Domna Rodica Eleonora Plop a devenit artistă din momentul în care și-a așternut fiecare gând, trăire, emoție, tristețe, iubire… Artista și-a deschis sufletul în fața noastră și ne-a dăruit această carte să o citim și să simțim fiecare vers care curge lin în poeziile sale.

În continuare am să vă prezint o parte din creațiile dânsei.




Elegie pe note de gând

Rodica Eleonora Plop

 

 

Motto:

 

MI S-AU SPART TIMPANELE TIMPULUI...

AM RĂMAS SURDĂ LA TRECEREA LUI.



Elegie pentru o statuie

 

            Când am deschis ochiul primei iubiri l-am zărit pe El. Eu am orbit în prima clipă, el m-a luat de mână și m-a dus pe un drum știut numai de el. Într-o zi m-a lăsat la marginea drumului și a plecat în altă parte. Am stat zi și noapte trează, am pipăit fiecare piatră, floare, pasăre, copac, râu, răsărit și apus, ploaie și vânt, zăpadă și furtună, necunoscut și cunoscut, vis și speranță, zvon și adevăr, până când cineva din toate astea mi-a spus că el nu se mai întoarce.

            M-am sprijinit atunci în bastonul orb al iubirii mele și am pornit să-l caut. L-am căutat ani în șir, mulți ani neîntrerupți, trecând munți, prăpăstii, oceane, ceruri... ostenită și sfârșită de atâta drum, am întins mâinile și l-am găsit....Ne-am iubit mult în acel loc și în acea zi.....

Rodica Eleonora Plop


 

 

Stih

Rodica Eleonora Plop

 

În vise îmi împletesc gândurile

Ce zboară pe aripi de cocor

Aștept să vină primăvara

Să înflorească în pridvor

 

***

Aștept să bată ceasul,

să mai întorc o filă,

să scriu celor asemeni mie:

dragostea e divină!

 

***

M-ai așezat în  galaxia gândurilor tale,

am așteptat să găsesc o cale

pe care să mă întorc la mine

în constelația iubirii divine.

 

***

 

De ce bat clopotele, Maiestate?

Am închis ochii, dragi mei, în străinătate,

acum mă întorc acasă odihna s-o găsesc

lângă străbunii mei în pământul românesc

(17.12.2017 Sebeș)

 

 


 

JE SUIS MALADE

Rodica Eleonora Plop

 

J’erasse mon couer

Pour vous donne

Ma vie

Je demande rien

Que juste je veux

Me guerir

Sous la neige

Je respire aujourd’hui le bonheur

J’attends le printemps

Je veux un guérisseur.

Le 23 mars 2004


            Dragi cititori vă recomand cu drag cartea artistei Rodica Eleonora Plop - ,,Elegie pe note de gând’’.  

Îți doresc o lectură plăcută cititorule! 






Comentarii

  1. O cunosc foarte bine pe doamna Rodica! Ne-am întâlnit în Sebeș, la cenaclul Lucian Blaga, a venit aici, în Cugir, la "Capșa" (adică la cafeneaua Turist Caffe), cu ocazia unei lansări de carte! O persoană extrem de jovială, de prietenoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am avut ocazia să o cunosc. Dar îmi plac foarte mult poezile dânsei.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Selfie - Marcel Vișa

Dracula Burger

Ipostaze Savu Popa